luni, 25 ianuarie 2016

Aparate electrice de conectare protectie

Aparatele electrice de conectare sunt aparate care au ca destinatie asigurarea inchiderii circuitelor electrice ( pentru alimentareaconsumatorilorcu energie electrica ).
Aparatele de protectie sunt aparate care protejeaza circuitele in care se monteaza , atunci cand marimile electrice ale circuitelor nu se incadreaza in valorile admise . Cele mai utilizate aparate de protectie sunt sigurantele fuzibile .
INTRERUPATOARE
Un întrerupător automat este un comutator electric automat destinat să protejeze circuitele electrice împotrivascurtcircuitelor, astfel încât circuitul protejat să nu sufere stricăciuni din cauza efectelor termice provocate de uncurent mai mare decât cel nominal. Spre deosebire de siguranțele electrice fuzibile, care după fiecare declanșare trebuie înlocuite (deoarece se arde fuzibilul), întrerupătoarele automate trebuie doar reanclanșate manual după înlăturarea defectului sau încetarea stării de suprasarcină, aceasta deosebindu-le de siguranțele automate care reanclanșează singure în cazurile menționate. Întrerupătoarele automate există într-o largă diversitate de mărimi, de la întrerupătoare miniatură până la întrerupătoare de foarte mari dimensiuni, folosite la tensiuni foarte înalte (e.g. 400kV). Numărul de poli poate fi 1, 1+N, 2, 2+N, 3, 3+N.


PRIZE CU FISE
Priza este un dispozitiv de conectare cu ajutorul căruia se realizează legătura electrică a unui receptor mobil la o rețea electrică prin intermediul unei fișe de curent. Este un orificiu, cu un dispozitiv de obturare sau de reglare, făcut în peretele unei încăperi, al unui generator, al unei conducte etc., prin care se realizează legătura electrică.


SIGURANTE FUZIBILE
Siguranța fuzibilă este un aparat de protecție care întrerupe circuitul în care este conectat, când curentul electric depășește un anumit timp o valoare dată, prin topirea unuia sau mai multor elemente fuzibile.
Siguranțele fuzibile se grupează în doua clase de funcționare, care definesc domeniul de curent pe care îl pot intrerupe:
  • clasa de funcționare g (siguranțe de uz general) cuprinde siguranțele ale căror elemente de înlocuire rezistă la acțiunea curenților mai mici sau egali cu curentul lor nominal;
  • clasa de funcționare a (siguranțe asociate) cuprinde siguranțele ale căror elemente de înlocuire rezistă la acțiunea curenților mai mici sau egali cu curentul lor nominal și pot întrerupe în conditii precise toți curenții de la un anumit multiplu al curentului nominal până la capacitatea lor nominală de rupere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu