luni, 5 octombrie 2015

Surse de energie utilizate de om

Energia reprezinta capacitatea unui corp sau a unui sistem fizic de a efectua un lucru mecanic,la trecerea dintr-o stare in alta stare data.Se masoara in Joul(J).
Energia prima este energia bruta, netransformata ,continuta de purtatorii natural de energie(forta apei;combustibilii fosili:petrol,gaze naturale,carbuni;forta vantului,etc).Energia primara poate fi captata,transformata si utilizata de catre om prin folosirea unor instalatii si dispozitive.
În sens comun, prin surse de energie se înțeleg materialele și tehnologiile folosite pentru obținerea diferitelor forme de energie necesare dezvoltării societatii. Aceste surse trebuie să se găsească în cantități corespunzătoare și să fie exploatabile convenabil din punct de vedere tehnic, economic și al unei perspective durabile.
Carbunele: e un tip de rocă sedimentară formată din resturi de plante. Acumularea sa a început, probabil, acum 425 milioane ani, când au apărut plantele, dar majoritatea zăcămintelor s-au format în Carbonifer. Copacii în descompunere din zonele mlăștinoase au format turbării. Turba s-a scufundat tot mai mult și s-a transformat în lignit, apoi în cărbune bituminos și, în final, în atracit - cărbunele de cea mai bună calitate. Cărbunele produce 27% din energia luminii. E folosit în centrale electrice și în industrie.
Petrol si gaze naturale:Procesele de rafinare ale petrolului dau naștere unor produse secundare folositoare.
Petrolul și gazele naturale au luat naștere odată cu acumularea de sedimente în oceanele pline de viață marină. Îngropate din ce în ce mai adânc, timp de milioane de ani, fiintele marine microscopice s-au descompus și au format zăcăminte de țiței și gaze.
Nu există sursă de petrol sau gaze mai tânără de 1-2 milioane ani.
Energia nucleara: provine din uraniu, un metal ce se gasește în scoarța planetei.
Uraniul, un element rar în scoarța Pământului, e folosit pentru a produce căldură prin fusiune nucleară (spargerea atomilor din uraniu). Căldura produce aburi care învârt turbinele pentru a produce electricitate. Deșeurile sunt foarte radioactive și trebuie izolate timp de mii de ani. Producătorii importanți sunt SUA,Franta Europa de vest și Japonia.
Energia solara:
  • Căldura solară poate fi folosită pentru a produce energie. Cea mai simplă formată e un geam îndreptat spre Sud.
  • Panourile solare montate pe acoperiș sunt folosite pentru căldură și apă. În Israel, panourile solare asigură apa caldă în peste 80% din case.
  • La o scară mai mare, un șir de oglinzi care urmăresc soarele îi reflectă lumina spre un turn în care încălzește apă sau abur care pune în mișcare turbinele electrice.
Altă metodă folosește celule fotovoltaice montate pe acoperiș care absorb lumina solară și o transformă direct în electricitate. Țări în curs de dezvoltare precum Republica Dominicana, Sri Lanka și Zimbabwe sunt printre primele care folosesc această tehnică.
Surse de energie primara
Sursele de energie primara pot fi de mai multe tipuri:
  1. Surse conventionale: sunt cele traditionale,folosite,unele,inca din Antichitate si evul mediu
  2. Surse neconventionale: sunt cele folosite de la o data relativ recenta,mai cu seama dupa ce de Al Doilea Razboi Mondial.
  3. Surse inepuizabile:sunt cele pentru care la nivel global nu se poate prevedea o epuizare a lor.
  4. Surse epuizabile:sunt,la randul lor,neregenerabile si regenerabile.
  5. Surse neregenerabile:sunt acelea care se distrug prin consum iar pentru refacerea lor este necesara o perioada de timp masurata la o scara geologica.
Surse regenerabile:sunt acelea care fac parte din bioasfera si se pot reface in perioade de timp mult mai scurte:lemnul si materialele vegetale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu